top of page
  • Forfatterens bildekari gigernes

Vrangla i -20,9 i nye telt

Oppdatert: 22. feb. 2022

Så var tiden inne for en januartur igjen. Denne gangen hadde vi utrolig mye nytt som skulle testes. Jeg fikk ski til jul som skulle testes, jeg hadde kjøpt meg ny pulk med stivt drag, bensinbrenner, sydvang pulk bedding og tidligere i uken var jeg i Sandvika og kjøpte nye telt til meg og Ingvild. Vi var på jakt etter noen telt som tåler litt mer, ikke superlight som føles litt utrygt på vinteren. XXL kjørte kampanje på Helsport Breheimen denne uken, men de var utsolgt overalt, også på nett. I Sandvika hadde de noen igjen på lager, så da var det bare å hive seg i bilen. Teltene var helt supre, tykkere stoff og veldig god høydeunder taket. Teltet hadde til og med en veldig fin løsning med myggnett i halve ytterdøren, noe vi har savnet på sommerteltene våre.


Siden vi dro ut sent på ettermiddagen i mørket og det ikke er flust opp med skispor ennå, bestemte vi oss for å dra til Vrangla/Vranglevollen. Der er det lenge siden vi har vært nå. Yr meldte at det skulle bli -9, men det stemte ikke akkurat med virkeligheten!! -20,9 var det kaldeste jeg så på gradestokken før jeg startet å fyre i teltet.


Da vi kom frem startet vi med å tråkke ned snøen der vi skulle slå opp teltene. Mens vi lot snøen sette seg, gikk vi for å samle inn ved. Rundt Vrangla er det utrolig lett å finne tørr og fin ved etter trehogst for en tid tilbake. Sånn var det nå også, så det krevde ikke store innsatsen å finne nok ved for kvelden (i tillegg til noen kubber vi hadde tatt med hjemmefra). Vi satte opp teltene og så gikk vi bort til bålplassen for å tenne opp bål, smelte snø og lage middag. Vi kjente at det var godt og kaldt, det rev litt i nesen, så sjokket var stort da jeg gikk bort til teltet for å sjekke temperaturen. -20 var liksom ikke det vi hadde regnet med, men heldigvis var vi godt forberedt! Vi opplevde det samme i januar i fjor, at yr påsto at det skulle være mye mildere enn det faktisk var.


Da vi hadde spist og ikke gadd å fyre bål lenger, gikk vi inn i mitt telt for å teste bensinbrenneren jeg har kjøpt på salg i november. Først slet jeg skikkelig med å få festet slangen fra brenneren til flasken. Det var null problem hjemme, men i minus 20 med stive fingre, gikk det ikke så greit. Det gikk til slutt og jeg fikk fyret opp, men fytti for en lukt!!!!! Jeg hadde godt med lufting både høyt og lavt som man skal, men det stinket eksos (jeg brukte renset bensin som man skal), det sved i øynene og i halsen. Vi måtte bare skru den av etter kort tid. Mulig den skulle vært "brent inn" før jeg brukte den i teltet. Heldigvis hadde jeg med vintergass også, så da var det bare å fyre opp den i stedet. Jeg satte brenneren på en plate og tok sjansen på å ta den inn i innerteltet i mens jeg så på en serie. Det var pluss 20 under taket da jeg skrudde den av for å sove.


For den som måtte lure, så sov jeg på et Thermarest z-lite skumunderlag under, Exped synmat over. Jeg har en topquilt fra UGQ (Bandit) og hadde også med meg Falkeberg Underquilt (egentlig til hengekøye) over der. Alt dette hadde jeg inni en Yate Bivak bag, med andre ord - jeg frøs ikke! Jeg våknet på natten og tenkte at jeg egentlig var litt for varm, men gadd ikke å kle av meg. Jeg sov som en stein faktisk og våknet ikke før kl 11!!!!! Ingvild hadde samme underlag som meg og bruker en Mammut Tyin MTI 5-season sovepose. Hun hadde også kjøpt seg en morsom Fireball til å feste på gassflasken, som varmekilde i teltet. En litt tryggere måte å fyre i teltet med gass på.


Det jeg var mest fornøyd med av alt nytt, var Sydvang pulk beddingen. Så utrolig deilig å gjøre "sengen" klar hjemme, slenge den på pulken, bære den rett inn i teltet og åpne glidelåsen. Og utrolig deilig når vi skulle hjem igjen. For det første gikk pakkingen utrolig fort, sparer plass i baggen og slipper å stappe sovepose med frosne fingre. Absolutt et kjøp jeg anbefaler! Jeg var heldig og fikk også denne på salg i desember.


81 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page