top of page
  • Forfatterens bildekari gigernes

Med truger & pulk til Langvannet og Vrangla

Oppdatert: 19. mar. 2021

Da var tiden inne for å gjøre noe vi ikke har gjort før.....igjen..... Vi la ut på tur med truger og pulk, vel vitende om at det kom til å bli skikkelig dårlig vær i løpet av helgen. Men akkurat det er jo ikke noe nytt for oss, det tåler vi.


Vi parkerte ved Urdevann fredag ettermiddag, heldigvis før det var helt mørkt og gikk til Langvannet. Siden vi gikk sent på dagen var det hardt i løypene, så vi slapp å bruke trugene. Det var uvant å trekke pulk, men deilig å slippe vekten på ryggen. Tungt lastet var vi, men det gikk fint. Vi fikk fin teknikk etter hvert med å slippe pulken foran oss ned bakker, ikke den mest effektive tidsbruken kanskje, men den sparte i hvert fall leggene våre for mye smerte. Noen lurer kanskje på hvorfor vi ikke gikk på ski, men det er det mange grunner til; mangel på utstyr, vonde føtter, ikke glad i ski osv. Da er det tryggest på bena.


Innen vi fant et fint sted å ligge, var det selvfølgelig mørkt som om natten. Vi endte opp med å gå litt frem og tilbake før vi fant et fint sted. Det er ikke så lett å se hvordan det ser ut når det er så mørkt, lett å overse fine steder. Bortsett fra at vi lå rett under kraftlinjen, var det et kjempefint sted vi fant. Det var riktignok ikke noe problem at det lå ved kraftlinjen, det ser bare stygt ut på bilder.


Som vanlig brukte vi god tid på å slå leir. Det var litt krevende å finne to flate områder hvor man også klarte å få ned teltpluggene, men det lyktes til slutt. Etter å ha skiftet til tørt tøy sanket vi ved og fikk i gang et bål og litt mat. Det ble real turmat til middag i denne gangen også. Desserten besto som vanlig av kaffe & baileys.


Lørdag morgen våknet vi til strålende sol og klart vær. Vi koset oss lenge med egg og bacon til frokost før vi pakket sammen leiren og trasket videre. Målet var Vrangla, hvor vi jo har vært mange ganger før. Det er liksom "hjemme" for oss når vi er på tur. Turen var bare på ca 5 km så det gikk fort å tilbakelegge de kilometerne. Det var begynt å bli mildere, så vi gikk litt av og på med trugene. Ikke så veldig lenge før vi var fremme, satte vi oss ned langs skisporet og lagde litt lunsj og en kaffe. Vi kunne fint å ha fortsatt helt frem, men vi tenkte det var greit å bruke litt tid. Mens vi satt her kom det flere skiløpere forbi, så det var stadig noen som stoppen og pratet. Det samme var det mens vi gikk. Det var flere eldre herremenn som pratet lenge med oss, og slo følge med oss deler av veien. Flere forbipasserende lurte på om vi trente til ekspedisjon over grønland, de syntes vel vi var litt tungt lastet for en helg muligens.


Vi fant oss et sted ved Vrangla vi ikke har vært før da den vanlige plassen vår ikke egner seg for to telt. Plassen var fin og vi fikk tråkket til to fine teltplasser. Nede ved vannet var det ferdig bålplass, og der slo jeg opp "uteboden" (gapahuken) som jeg også hadde tatt med. Den ble med siden vi visste på forhånd hva slags vær det var meldt. Og det været, det kom, for å si det mildt. Utover ettermiddagen/kvelden blåste det opp og det startet å regne og temperaturen steg kraftig. Det gikk fra noen minusgrader til mange plussgrader. Vi fikk i gang et bål og fikk oss middag etter hvert, men kvelden ble ung for å si det slik. Ingvild ble kald og våt på bena og hadde ikke flere tørre sokker, med unntak av de hun skulle sove med. Hun krabbet tidlig inn i teltet og da var det bare å gjøre det samme for min del. Det ble vel ikke akkurat mest søvn denne natten. Det var noe av det heftigste vindværet jeg noen gang har opplevd og det var flere enn en gang jeg tenkte; jeg håper ikke det er noen trær som blåser over teltet vårt. Både jeg og Ingvild måtte ut i løpet av natten å feste teltpluggene, for snøen den sto i smeltet rett og slett. Da vi sto opp søndag morgen var området gått fra hvitt til grønt og isen var full av overvann. Det regnet og blåste fortsatt masse, så vi hoppet over frokosten, bare pakket sammen og gikk mot bilen. Det ble en slitsom tur for nå var deler av veien blitt til speilblank holke. Da var det godt å ha trugene med pigger, men fort gikk det ikke.


En koselig helg som vanlig hvor vi fikk kjenne litt på naturkreftene.



Video/lydklipp fra vindværet




140 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page