top of page
  • Forfatterens bildekari gigernes

En isende kald helg ved Steindammen

Oppdatert: 18. mar. 2021

Skulle vi rekke tur i januar, var det nå eller aldri. Værmeldingen vekslet hele uken mellom helt ok temperatur, til bitende kaldt. Til slutt sa værmelding -8 og det var jo til å leve med.


Solnedgang på parkeringsplassen ved Urdevann


Målet for turen var svært kort fra parkeringsplassen, nettopp fordi vi var usikre på temperaturen og vi har ikke vært ute så mye i kulden. Bilen var derfor fullastet med ved og vi gikk kun 500-600 meter bortover til en fin plass ved Steindammen. Vi stampet oss en plass til gapahuk og telt for så å gå tilbake til bilen etter ved. Da vi kom tilbake viste jammen gradestokken -18,6 grader! Vi fikk jo litt sjokk, men måtte jo bare prøve.


Vi fikk opp telt og gapahuk, tok på mere tøy og fikk fyret opp et bål. Godt med ulltøy, noen varmelapper og med bål så frøs vi faktisk ikke. Jeg blir like overrasket over meg selv hver gang for jeg er jo en skikkelig frysepinne til vanlig.



Fullmånen lyser opp over teltet

Natten var et spenningsmoment, men det gikk jammen fint det også. Ingvild hadde "monsterposen" sin (mammut tyin mti 5-season), jeg har Helsport Rago down winter lady. Den har en komforttemp på -10 og vi var jo langt unna det nå, det var -20,6 på det kaldeste. Heldigvis hadde jeg tatt med min Falkeberg underquilt til hengekøyen min (som jeg la over meg) og en "grevling" til å ha utenpå soveposen. Det gikk faktisk helt fint og jeg frøs ikke i det hele tatt. Da vi sto opp på lørdag hadde vi begge 1 cm tykt rimlag oppå toppen av luen, så det er tydelig hvor varmetapet er.


Lørdag var det nydelig sol og skikkelig winter wonderland. Skiløypene bugnet av skifolk, men vi tok det helt med ro. Vi gravde en liten grop som vi la reindyrskinnene nedi og satt der og nøyt livet. Litt utpå ettermiddagen spente vi på oss trugene og tuslet bort til bilen for å hente mer ved. Jammen glad vi hadde med det i og med at det ble så kaldt. Lørdag kveld var det ikke like kaldt, kun -14. Man blir rimelig sigen av så mye frisk luft, så vi holdt ikke ut så veldig sent denne kvelden. Vi sov faktisk godt begge to og heller ikke denne natten var noen av oss kalde. Vi våknet nok en gang til strålende sol på søndag morgen og lyden av de mange skientusiaster på tur.



79 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page